Gorące tematy: Ryszard Opara: „AMEN” Smoleńsk Zostań BLOGEREM! RSS Kontakt
Uwaga! Wygląda na to, że Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript. JavaScript jest wymagany do poprawnego działania serwisu!
327 postów 2034 komentarze

Morskie spojrzenie

Andy 51 - Mąż , ojciec lubiący iść pod prąd

Bumbel łeda

ZACHOWAJ ARTYKUŁ POLEĆ ZNAJOMYM

Ten tajemniczy tytuł zapożyczony został z gwary kaszubskiej. Co oznacza wyjaśniłem w notatce. Jest to stan , któremu niestety niektórzy ulegają.

 

 

Nieznającym gwary kaszubskiej chcę podpowiedzieć, że bumbel łeda znaczy po kaszubsku woda sodowa (mineralna). W polszczyźnie określenia tego używa się  w stosunku do osoby , której  niespodziewana sława, popularność czy bogactwo  przerosło jej  percepcje, jako uderzenie wody sodowej lub sodówki do głowy lub slangowo odbiła komuś palma.

Mam dylemat,  zastanawiam się czy komuś z szeroko rozumianego Neonu 24 ( jako Rzeczpospolitej blogerów, właściciela, adminów , rednacza i innych osób ) odbiła sodówka. Jeżeli tak to dlaczego.  

Jestem zainteresowany zdaniem znanego specjalisty od  hodowli wszelakiego drobiu  Trybeusza z kogutami włącznie, jak drób ( z kogutami ) reaguje na sodówkę.

Jako kogut przez pewien czas byłem odcięty od ziarna, dzisiaj znów trochę podsypali mi pszenicy stąd mam siłę pisać. Jako kogut zadomowiłem się w nowym kurniku Nowe Blogi.pl, gdzie produkuje się z innymi tekstami niż na Neon24. Tam również zapraszam.

 

KOMENTARZE

  • @Andy51
    Witaj kolego - lata całe!

    Bumbel łeda niestety jest importowana z terenów opanowanych przez Trybeusa.
    Jako wielki amator tej łedy, bardzo żałuję, że nie mamy tutaj swoich źródełek.
    Jest wprawdzie w Sopotach* jedno, ale ono tylko pyka.


    * Sopoty - regionalna nazwa modnego w Warszawce kurortu.
  • @jazgdyni 13:37:02
    Była jakaś lura która nazywała się Nata.

    Pozdrawiam
  • Ło
    Witam Kolegę po powrocie z banicji / więzienia / usunięcia / zapomnienia
  • @
    ..he he ..jak drobiowa bumbel łeda wali Kogutom do głowy, to dreją się w niebogłosy "wyjazd z Kurnika" !!! "Kurnik tylko dla cywilizowanego Drobiu !!!"...Kogucie Endy, ziarno spożywaj powoli , coby nie było szoku pokarmowego..he he

    http://www.youtube.com/watch?v=c1Oa3N_hNtI
  • @
    ...aha Kogucie Endy...ziarna spożywaj powoli i rozmysłem...krąży po Kurniku jeszcze wirus pokarmowy S5L1...pomoru stada nie wywołuje, ale Drób może dostać lekkiego rozwolnienia ::))))
  • @jazgdyni 13:37:02
    ha ha ha ...kto trzyma wodę jest panem życia...jak mnie zdenerwują , to odetnę dopływ warszawce...odetnę Wisłę na wysokości Krakowa ...podobno w warszawce najbardziej lubią wiślaną bumbel łedę ha ha ha
  • @trybeus 15:12:44
    Z uwagą przeczytałem Twoje zalecenia, które z powagą będę stosował.

    Pozdrowienia
  • Dobrze, ze znowu jestes(-cie).
    A wyrazenie "bumbel łeda" mi sie podoba:)
  • @bez kropki 17:30:59
    Dziękuje, na kaszubszczyźnie oprócz języka jest jeszcze parę ciekawych rzeczy.
  • @Andy 51 18:32:28
    Jo.

    Jest Wejherowo, Reda , Puck , Władysławowo, no i ta ... no ... Rumunia. ;-)

    A jakie danie jest "okrętem flagowym" kuchni kaszubskiej ?
    Czy jest coś takiego smakowitego, charakterystycznego dla tego regionu ?
    Poprosimy o przepis.
  • @Ptasznik z Trotylu 22:52:24
    Nie jest to danie podstawowe, gdyż kaszubszczyzna jest bardzo zróżnicowana, tak że gwara kościerska różni się od helskiej i kartuskiej. Rosół z kartoflami ty jadł ?
  • @Ptasznik z Trotylu 22:52:24
    Słyszałem o minogach jako... zakąsce ;-) Ale nie sprawdzałem tej informacji.
  • @DelfInn 09:55:13
    btw, minogi w Polsce są ściśle chronione i wszystkie znajdują się na liście gatunków zagrożonych wyginięciem w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych (IUCN Red List)!
  • @DelfInn 09:57:57
    Na Kaszubach zwyczajem jest podawania ciasta przed posiłkiem a nie po jak to w innych rejonach Polski.
  • @Ptasznik z Trotylu 22:52:24
    Za najgłębszej komuny tato przywoził z Kaszub szynkę kaszubską: to była wędzona szynka, ciemnoczerwona, z tym cieniutkim paseczkiem tłuszczyku wokół. Potrzebny był do tego bardzo ostry nóż, gdyż kroiło się tę szynkę na wręcz przeźroczyste plastry. Dzisiaj za taki cymes robi szynka bawarska, ale to nawet nie jest echo tej kaszubskiej.
    Wędliny to w ogóle specjalność Kaszub.
    No i biały chleb, którego skórkę glazuruje się miodem.

    Szczególnie cenione przez smakoszy są wędliny kościerskie. W międzywojniu /a może wcześniej?/ były w Kościerzynie /Kłeścierzynie ;)/ szkoły masarskie. Taka leberwursta /wątrobianka, pasztetowa/ podwędzana z Kościerzyny to absolutny cymes.

    Męczysz się teraz, nie? :)))
  • @KOSSOBOR 11:54:40
    Mniam. :-))

    Nie męczę się , bo natychmiast po przeczytaniu powyższego pobiegłem do lodówki i dogodziłem brzuchowi kindziukiem wileńskim i kabanosami suchymi z Łukowa , dopychając to boczusiem smażonym z cebulką i musztardą sarepską (koniecznie z Parczewa).

    Teraz czuję słodki błogostan, acz nie do końca, bo po tym wszystkim coś bym wypił a nie mam z kim bo Pani Ptasznikowa wróci dopiero wieczorem.

    Mam !
    Wypiję z Majką , Zuzią i Kizią, to znaczy ja będę degustował a one będą mi towarzyszyć i powiedzą : hau/miau, na zdrowie.

OSTATNIE POSTY

więcej

MOJE POSTY

więcej

ARCHIWUM POSTÓW

PnWtŚrCzPtSoNd
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930